Skontaktuj się z Ekspertem

01.06.2016

Wszystko co zawsze chcieliście wiedzieć o Chmurze

Technologia Chmury rodzi wiele pytań i wątpliwości, które wywołują sceptycyzm do tego typu rozwiązań, w szczególności w przemyśle. Jak możemy skorzystać na wdrożeniu tego modelu pracy? Czy nasze dane są bezpieczne? Nasz artykuł, dostarcza odpowiedzi na te pytania.

W jakich aplikacjach warto rozważyć zastosowanie Chmury?

W przemyśle Chmura najlepiej zdaje egzamin tam, gdzie mamy do czynienia z aplikacjami korzystającymi i przetwarzającymi duże ilości danych i gdzie wymagana jest duża ich integracja. Wszelkie dane operacyjne zbierane z każdej linii produkcyjnej i z każdego zakładu, są przesyłane właśnie do Chmury, gdzie mogą być analizowane, porównywane i przetwarzane. Spektrum tych aplikacji jest bardzo szerokie – od powszechnych w fabrykach tablic rozdzielczych, przez maszyny produkcyjne, po zarządzanie danymi energetycznymi i analitykę predykcyjną.

Jakie korzyści dla przedsiębiorstw wynikają ze stosowania Chmury jako modelu obsługi systemu rozproszonego?

Poza wspomnianymi wcześniej możliwościami, dzięki technologiom Chmury przedsiębiorstwa mogą łatwo i precyzyjnie dopasowywać zasoby informatyczne do aktualnych potrzeb. Jest to bardzo ważna zaleta, ponieważ ilość danych przetwarzanych w przedsiębiorstwach produkcyjnych podwaja się każdego roku. Analitycy rynku przewidują, że do roku 2020 ilość danych operacyjnych osiągnie poziom 40 zettabajtów (1 zettabajt to miliard terabajtów). Na zwiększanie się ilości danych ma także wpływ wdrażanie koncepcji Industry 4.0, jako że zbierane, przetwarzane, a następnie powtórnie wykorzystywane są dane ze wszystkich czujników, układów scalonych i maszyn w przedsiębiorstwie. W ten sposób koszty sprzętu IT mogą stać się bardzo wysokie. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest właśnie Chmura, ponieważ jest to technologia elastyczna i skalowalna, którą łatwo dopasować do rzeczywistego poziomu zapotrzebowania. Przyszłościowo patrząc, Chmura to lepsze rozwiązanie służące integracji całej infrastruktury IT, niższe koszty administracyjne, konsekwentne wdrażanie nowych technologii, a także zmniejszone ryzyko awarii.

Jakie rozwiązania wykorzystujące Chmurę oferuje COPA-DATA?

asze rozwiązania umożliwiają skomunikowanie urządzeń na hali fabrycznej z Chmurą poprzez system SCADA i interfejsy HMI. Dzięki temu, że system zenon obsługuje ponad 300 protokołów komunikacyjnych, przedsiębiorstwa mogą efektywnie korzystać zarówno z istniejącej, jak i nowej automatyki. Integracja systemu zenon z platformą Microsoft Azure daje dostęp do wszystkich potrzebnych danych z produkcji, z poziomu jednego systemu. Technologie Chmury oferowane przez zenon to swego rodzaju portal dostępowy do wszystkich ważnych danych w Chmurze, zarówno tych archiwalnych jak i tych w czasie rzeczywistym. Oprogramowanie zenon wykorzystuje takie komponenty stworzone przez Microsoft jak Azure RemoteApp, Azure Event Hub, IoT Hub, a także IoT Suite czy nawet Windows 10 IoT i Microsoft SQL Server 2016.

Dlaczego w przypadku Chmury COPA-DATA współpracuje z Microsoftem?

Współpracujemy z firmą Microsoft od wielu lat, a konkretnie od 2005 roku. Wszystkie produkty z rodziny zenon pracują na platformach tej firmy. Microsoft mocno angażuje się w rynek związany z Chmurą i jest w tej chwili drugim po Amazonie dostawcą tego typu usług. Ponieważ COPA-DATA jest członkiem Microsoft Partner Network, nasze kompetencje w technologiach Chmury potwierdza status „Silver Cloud Platform”. Taki poziom zaawansowania zapewnia, że projekty naszych klientów związane z Chmurą zostaną przeprowadzone kompetentnie i przy profesjonalnym wsparciu technicznym.

W jaki sposób COPA-DATA i Microsoft gwarantują bezpieczeństwo danych?

Oprogramowanie zenon oferuje szereg mechanizmów bezpieczeństwa, takich jak wszechstronne administrowanie kontami użytkowników i szyfrowany transfer danych. Stale pracujemy nad ulepszeniem tych zabezpieczeń, co gwarantuje minimalizację ryzyka związanego z atakami i poprawę ogólnego bezpieczeństwa systemu. Odpowiedzialność za zapewnienie bezpieczeństwa informacji znajdujących się w centrach danych spoczywa przede wszystkim na dostawcy usług z zakresu Chmury. Oznacza to ochronę przed cyberatakami, blokowanie nieautoryzowanych użytkowników, a także wsparcie przy dostosowywaniu się do wymogów norm i standardów. Partnerstwo z firmą Microsoft to gwarancja najwyższych standardów bezpieczeństwa, co potwierdzają liczne certyfikaty.

Poza zagrożeniami z zewnątrz, jednym z największych zagrożeń związanych z Chmurą jest niewłaściwe wykorzystywanie danych przez pracowników. Jak można zminimalizować ryzyko w centrach danych Microsoft?

W krajach, gdzie Microsoft oferuje centra danych i usługi związane z Chmurą, firma wykorzystuje tzw. powierników danych, którzy sprawdzają kto ma dostęp do danych i jak są one wykorzystywane. Tym samym zapewnione jest to, że firmy korzystające z Chmury mają kontrolę nad swoimi własnymi danymi. W niektórych krajach, na przykład w Niemczech, instytucja powiernika jest usankcjonowana prawnie. Na tej podstawie, Deutsche Telekom i jego spółka zależna T-systems, funkcjonują jako powiernicy danych dla Chmury oferowanej przez Microsoft. Więcej można dowiedzieć się tutaj.